fbpx

WAAROM KERAMISCH KOOKGEREI

Waarom keramisch kookgerei

Met Dorsch keramisch kookgerei ben je verzekerd van het gezond en veilig bereiden van je eten. De Dorsch keramische coating heeft als natuurlijke basisgrondstof KLEI. Klei is, na bewerking, als coating sterk omdat deze na het bakproces zeer hard en veerkrachtig wordt. Hierdoor zijn Dorsch producten absoluut vrij van PFAS, PFOA (giftige fluoriden).

Kenmerken van de Dorsch keramische producten

  • Niet klevend “PROGLIDER” meerlagig keramisch materiaal.
  • Weinig of geen gebruik van olie en/of boter (afhankelijk van de natuurlijke aanwezige vetten van het te bereiden voedsel).
  • Vrij van giftige stoffen zoals PFAS/PFOA.
  • Geen klinknagels in de pan, dus geen bacteriën.
  • Optimale warmteverdeling.
  • Geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie.
  • Eenvoudig te reinigen.
  • TUV gecertificeerd.
  • Voldoet aan de Duitse LFGB voedselveiligheidstest.

Giftige Fluoriden zoals PFAS, PFOA zitten o.a. in TEFLON PTFE-coatings

Teflon PTFE-coatings zijn ongezond omdat deze PFAS, PFOA bevatten. Beide chemicaliën worden o.a. gebruikt bij de productie van voedselverpakkingen zoals popcorn voor in de magnetron, papieren zakken enzovoort. Het gebruik van fluoriden wordt niet aanbevolen omdat de stof lang nodig heeft om af te breken in het milieu en tevens accumuleert  in het menselijk lichaam. Bij temperaturen van 250 graden of hoger kan de ongewenste fluoride in het voedsel en/of de lucht terechtkomen. Oververhitting moet dan ook vermeden worden. De giftige stoffen komen anders in kleine hoeveelheden vrij uit de Teflon-coating. Als je het te bereiden eten op middelhoog vuur bakt, kun je er gerust op zijn dat er geen giftige stoffen vrij komen. Is het echter wenselijk altijd alleen op middelhoog vuur te bakken? Nee, dit is namelijk afhankelijk van het te bereiden gerecht. Als voorbeeld; Eier, vis, meel en gepaneerde gerechten worden op een lagere temperatuur (ongeveer 160 °C) bereid, dit om aanbranden te voorkomen en om de juiste garing/cuisson van het gerecht te verkrijgen. Voor het dichtschroeien van vlees is een hogere temperatuur nodig (ongeveer 200 – 220 °C). Een Teflon-coating zal na een aantal keer gebruik verbranden omdat deze coating eigenlijk maar geschikt is voor een temperatuur tot 160 °C.

Oordeel zelf

Tv-Uitzending Radar 05-10-2020 – PFAS

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/giftige-stoffen-pfas-in-je-bloed/